Fladså Arkiv og Lokalhistorisk Forening i Fladså

Foreningen Svend Gønge indbyder til foredrag af Finn Thorshøj fra Store Torøje om rytterskolernes historie tirsdag d. 22. januar 2019 kl. 19.00 i Medborgerhuset i Lundby. Læs mere her.

Hvis du vil i forbindelse med os, er du naturligvis velkommen til at besøge os i Fladså Arkivs åbningstid (torsdag 18–21). Du kan også kontakte Fladså Arkiv på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Vi har ikke længere telefon i arkivet, da den fungerede dårligt.

Har du brug for at tale med os, kan du evt. kontakte en af medarbejderne på deres private telefonnummer - se Fladså Arkivs medarbejdere (også uden for åbningstiden) eller du kan ringe til afdelingen i Næstved på 30 35 53 49 (NæstvedArkiverne).

Her kan du søge efter vores arkivalier: naesbas.dk. 
 

Medlemsbladet

Det seneste nummer af "Vildtbanen" - medlemsbladet fra Lokalhistorisk Forening i Fladså - er udsendt medio februar 2018. Bladet udkommer to gange om året.

Siden 1. januar 2016 har Fladså Arkiv åbnet 1 time tidligere, så vi holder åbent hver torsdag fra 18-21. Hvis vi skulle komme i den situation, at vi må holde lukket, fordi alle medarbejdere er forhindret i at komme en torsdag, vil det blive annonceret her på siden.

Her vil vi præsentere nogle links, som kan være nyttige for folk med interesse for lokalhistorie og slægtsforskning. Vi starter med nogle få links og tilføjer henvisninger løbende.

NæstvedArkivernes Filmkanal

Filmstrimmel

Nu kan du se et udpluk af NæstvedArkivernes film her:
Næstvedfilm

Korskildevej 2 A
Brøderup
4733 Tappernøje.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Åbent: Torsdage 18-21.

Hvis du ikke allerede er medlem af Lokalhistorisk Forening i Fladså, så kan du blive det ved at indbetale 100 kr. Beløbet dækker medlemsskab for hele 2018.

Lokalhistorisk Forening i Fladså er som dataansvarlig forpligtet til at beskytte dine personoplysninger, når du som medlem eller gæst gør brug af Lokalhistorisk Forening i Fladså, og de services, der tilbydes. Vi tilstræber, at du føler dig tryg ved Lokalhistorisk Forening i Fladsås behandling af dine personoplysninger. Lokalhistorisk Forening i Fladså behandler personoplysninger om dig i henhold til denne persondatapolitik og gældende lovgivning. Afgivelse af oplysninger til Lokalhistorisk Forening i Fladså til brug på vores hjemmeside deles med Internet 123, der er databehandler.

 

Hvornår indsamler og anvender Lokalhistorisk Forening i Fladså dine personoplysninger?

Lokalhistorisk Forening i Fladså indsamler oplysninger om dig i følgende tilfælde:

  1. Når du indmelder dig som medlem af Lokalhistorisk Forening i Fladså, eller udøver medlemsaktiviteter.

  2. Når du tilmelder dig som medlem af Lokalhistorisk Forening i Fladså eller ønsker at gøre brug af Lokalhistorisk Forening i Fladså indsamles en række oplysninger om dig for at kunne administrere dit medlemskab og/eller din brug af Lokalhistorisk Forening i Fladså, samt for at kunne tilbyde og levere relevante services til dig.

Ligeledes bruges dine oplysninger for at kunne besvare konkrete henvendelser fra dig, for at kunne gøre dig opmærksom på særlige medlemstilbud samt for at kunne modtage til- og frameldinger til aktiviteter og arrangementer. I denne forbindelse indsamler Lokalhistorisk Forening i Fladså alene nødvendige oplysninger om dig, som for eksempel navn, adresse, telefonnummer og emailadresse.

Dine personlige oplysninger behandles og gemmes kun, såfremt du frivilligt har oplyst dem, for eksempel ved udfyldelse af tilmeldingsblanket, deltagelse i et arrangement eller oprettelse af en aftale relateret til Lokalhistorisk Forening i Fladså.

 

Hvornår videregiver Lokalhistorisk Forening i Fladså dine personoplysninger?

Lokalhistorisk Forening i Fladså kan i visse tilfælde videregive de personoplysninger, der behandles om dig. Dine personoplysninger kan f.eks. blive videregivet, hvis det er påkrævet ifølge gældende lovgivning eller en domstolsafgørelse.

Videregivelsen vil kun ske i det omfang og til dem, det er nødvendigt for at kunne udføre den tjeneste, som du anmoder om, for eksempel i forbindelse med tilmelding til aktiviteter og arrangementer eller i forbindelse med oprettelse af et medlemskab hos Lokalhistorisk Forening i Fladså.

 

Hvordan beskytter Lokalhistorisk Forening i Fladså dine personoplysninger?

Lokalhistorisk Forening i Fladså har tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at dine oplysninger ikke hændeligt eller ulovligt bliver slettet, offentliggjort, fortabt, forringet eller kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med lovgivningen. Lokalhistorisk Forening i Fladsås sikkerhedsprocedurer og -processer bliver løbende revideret for at sikre rimelige tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger.

I praksis er det ikke muligt at etablere 100 % sikkerhed, og Lokalhistorisk Forening i Fladså kan derfor ikke garantere, at oplysningerne er fuldstændig beskyttet mod nogen, som forsætligt forsøger at omgå Lokalhistorisk Forening i Fladsås sikkerhedsforanstaltninger for at få adgang til oplysningerne. Du afgiver således dine personlige oplysninger på eget ansvar.

 

Hvilke rettigheder har du?

Hvis du ønsker adgang til de oplysninger, som Lokalhistorisk Forening i Fladså behandler om dig, kan du rette henvendelse til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller Keld Andersen på 60 18 57 36.

Du har ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger Lokalhistorisk Forening i Fladså behandler om dig. Hvis det viser sig, at disse oplysninger er urigtige eller vildledende, har du ret til at anmode Lokalhistorisk Forening i Fladså om at rette, blokere eller slette disse oplysninger. Derudover kan du til enhver tid gøre indsigelse mod, at oplysninger om dig gøres til genstand for yderligere behandling. I denne forbindelse gøres opmærksom på, at dit medlemskab hos Lokalhistorisk Forening i Fladså er betinget af, at du afgiver og opdaterer de i Lokalhistorisk Forening i Fladsås indmeldelsesblanket påkrævede oplysninger, der er nødvendige for, at registrere dig som medlem samt administrere dit medlemskab. Du kan anmode om, at oplysninger om dig, som er personoplysninger, slettes.

 

Hvor længe opbevarer Lokalhistorisk Forening i Fladså dine personoplysninger?

Hos Lokalhistorisk Forening i Fladså gemmes dine personoplysninger, så længe det er nødvendigt for at kunne levere de services, tjenester og ydelser, som du har bedt om, så længe det er nødvendigt for et berettiget formål, såsom administration af dit medlemskab af Lokalhistorisk Forening i Fladså, eller i så lang tid som det er påkrævet i henhold til lovgivningen. Såfremt vi som dataansvarlig og databehandler af hensyn til lovgivningen i øvrigt er forpligtet til at opbevare oplysningerne om dig, beholder vi disse oplysninger, så længe vi er forpligtet hertil.

 

Hvad sker der, når Lokalhistorisk Forening i Fladså ændrer denne persondatapolitik?

Lokalhistorisk Forening i Fladså opdaterer kontinuerligt denne persondatapolitik for at sikre, at vi præsenterer dig med så præcis information som muligt, samt for at sikre at vi overholder gældende lovgivning. Dette medfører, at Lokalhistorisk Forening i Fladså løbende vil opdatere og ændre denne persondatapolitik. I tilfælde af væsentlige ændringer giver Lokalhistorisk Forening i Fladså dig besked via e-mail. Den til enhver tid gældende version af denne persondatapolitik kan rekvireres ved at kontakte Lokalhistorisk Forening i Fladså på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

 

Henvendelser og spørgsmål.

Du skal være meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores persondatapolitik eller de personoplysninger, som vi indsamler og behandler om dig:
Lokalhistorisk Forening i Fladså, Korskildevej 2 A, Brøderup, 4733 Tappernøje, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller Keld Andersen, tlf. 60 18 57 36.

Sognerådsformændene i Snesere Kommune 1841-1970

Min fantasi fejler intet, men at jeg en skønne dag skulle komme til at bo under tag med 19 mænd og det tilmed på een gang, det havde jeg helt ærligt selv i min vildeste fantasi aldrig, drømt om. Men jeg kom til at bo under tag med 19 mænd og som sagt tilmed samtidigt.

Jeg gik meget stille med dørene. Tænk, hvilken snak kunne det ikke have afstedkommet. Hvor let kunne en lillebitte fjer ikke være blevet til fem store, fuldvoksne høns, hvis det var sivet ud, at jeg ikke var alene i mit lille parcelhus.

Tilmed var alle mine 19 prægtige mænd placeret på fremtrædende poster i vort lille samfund. Titlerne var der skam ikke noget i vejen med.

Nu, da jeg forlængst er blevet alene, tør jeg godt indrømme, hvem d'herrer var, og fortælle, hvordan jeg traf dem.

D'herrers navne er:
Justitsråd Wolff, Engelholm, 1841-1844
Pastor Østrup, Snesere, 1844-1860
Forpagter Crone, Engelholm, 1860-1868
Gårdejer Lars Petersen, Aaside, 1868-1871
Kammerjunker Wolff Sneedorff, Engelholm, 1871-1877
Rasmus Hansen, Snesere, 1877-1880
Sagfører Nielsen, Nr. Smidstrup, 1880-1886
Højskoleforstander Kr. Larsen, Brøderup, 1886-1887
Gårdejer Niels Nielsen, Spangsgaard, 1887-1892
Gårdejer Niels Larsen, St. Røttinge, 1892-1895
Lærer L. Jensen, Nr. Smidstrup, 1895-1906 og 1909-1913
Dyrlæge Hjortsø, Aaside, 1906-1909
Gårdbestyrer Jacob Andersen, Snesere, 1913-1921
Gårdejer Hans Jensen, Nr. Smidstrup, 1921-1929
Lars Peter Hansen, Ll. Røttinge, 1929
Sognefoged, gårdejer N. Geert-Jørgensen, Sneseregaard, 1929-1952
Gårdejer Rasmus Rasmussen, Sneseretorp, 1952-1958
Gårdejer Hans Kjær Kristoffersen, Aaside, 1958-1962.
Gårdejer Ingvor Jensen, Sjolte, 1962-1970.

Udover de titler, der her er nævnt havde de alle endnu en titel nemlig sognerådsformand, for det var nemlig det, de alle var fælles om, og tallene angiver den periode, i hvilken de virkede. Yderligere skal tilføjes, at de alle var sognerådsformænd i Snesere sognekommune.

De tre førstnævntes titel har helt korrekt været sogneforstandere, idet sogneforstanderskabet virkede fra 1841 og til 1867, da sogneråd blev betegnelsen for kommunalbestyrelsen i en sognekommune.

Hvordan havnede disse nitten mænd så under mit tag? Jo, lige efter nytår 1980 ringede Agnes Jensen, leder af Brøderup Plejehjem, til mig og fortalte, at hun meget gerne ville af med de 19 herrer, der indtil da havde hængt på væggene i den tidligere sognestue på Brøderup Alderdomshjem. Sognestuen blev nu brugt som terapilokale, og da der netop var blevet malet og tapetseret, var der fuld enighed om, at disse agtværdige herrer ikke længere skulle hænge der på væggen i glas og ramme. Da Fladså Arkiv var blevet startet i efteråret 1979, var tanken at arkivere d'herrer nærliggende. Derfor henvendelsen til mig, der var med i arkivarbejdet.

Men på det tidspunkt var Fladså Arkiv lokalemæssigt ikke i gang, og derfor måtte d'herrer sognerådsformænd hjem til mig for et stykke tid. Der stod de så i glas og sort ramme, og hvad skete der? - Jeg tabte mit hjerte til disse alvorligt udseende mænd iført deres bedste og stiveste stadstøj - mørke kavajer og med en enkelt undtagelse stivet, hvidt kravetøj. Kammerjunkeren bar monokel og højskoleforstanderen så intellektuel ud.

Kammerjunker Wolff Sneedorff, Engelholm De talte til min fantasi disse agtværdige herrer. Hvem var de egentlig? Var de glade for en dram i ny og næ? Havde de et lystigt temperament? Hvordan havde de været på deres chefpost? Ja, sådan trængte spørgsmålene sig på. Jeg fik virkelig lyst til at lære dem nærmere at kende.

Om pastor Bertel Mathias Østrup fortæller Sneserebogen: "Også i sognets anliggender deltog Østrup med iver og dygtighed og var i mange år formand i sognerådet, hvor han vel stundom optrådte med myndighed; men trods dette efterlod han sig mindet af en dygtig og venligsindet mand, hvis livlige og muntre gemyt vandt ham manges yndest."

Om alle de andre ved jeg faktisk ingenting, men jeg kunne tænke mig at vide meget mere.

En skønne dag måtte jeg naturligvis tage afsked med mine nitten mænd. Jeg kunne ikke fortsat have bofællesskab med dem, og en mørk aften blev de stuvet ind i min bil, og så gik køreturen til Fladså Arkivets rum på Mogenstrupskolen.

På en grå stålhylde i en stor papkasse står de så og venter - tålmodigt og dog utålmodigt - på, at der en skønne dag inden alt for længe dukker en lokalhistoriker op. En rigtig lokalhistoriker, der, med lyst og iver, inden det er ganske for sent vil gå i gang med at skrive deres historie til gavn og glæde for os alle.

Herregud, vil een og anden nok sige, bare nitten mænd, hvoraf de 18 forlængst er døde; nitten mænd samlet i en gammel brugt papkasse, hvad spændende er der dog ved dem? - Der er det ved dem, at de alle har valgt at stå i spidsen for Snesere sognekommune, valgt til at være dette fællesskabs øverste administrative leder. Hver eneste een var bindeleddet mellem fortid og nutid. Sammen med de andre i sognerådet var deres beslutninger med til at skabe det, der i dag er en del af Fladså Kommune.

I tidsrummet 1841–1970 - i 150 år har disse mænd været med til at præge udviklingen ikke bare som sognerådsformænd, men ligeså meget som privatpersoner i deres egenskab af ægtemand og fader, som almindelige borgere i deres kommune og i kraft af deres erhverv.

Tænker vi kun på dem som gamle billeder i en papkasse, er de på sin vis uinteressante. Giver vi dem ved hjælp af vor fantasi kød og blod, så styrede de deres kommune gennem treårskrigen 1848-51; der var krigen 1864, 1. og 2. Verdenskrig; det danske rige fik sin første rigtige grundlov, og sådan kan vi blive ved. De har haft meget at tale om og diskutere disse 19 mænd sammen med deres sognerådsmedlemmer, med deres kolleger i deres private erhverv, med deres familier og venner og så videre.

Men nu er de altså arkiveret - på en hylde blandt meget andet - og det havde de jo nok ikke drømt om, da de virkede på sognekommunens øverste post.

Historien har været trykt i "Vort Annonceblad" d. 26. februar 1981.

Tekst: Anne-Lise Pallesen, fhv. arkivleder.

  • Indgang1.jpg
  • Indgang2.jpg
  • Indgang3.jpg
Copyright © 2019 Fladså Arkiv og Lokalhistorisk Forening i Fladså. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU General Public Licensen.
Gå til toppen
Template by JoomlaShine