Lørdag den 4. november 2017 kl. 13.00 – 17.00

Aulaen på Fladsåskolen, afd. Korskilde, Korskildevej 2 A, Brøderup

Sædvanen tro holder vi Arkivernes Dag i begyndelsen af november. Årets udstilling, som er lavet i samarbejde mellem Fladså Arkiv og Lokalhistorisk Forening i Fladså, tager udgangspunkt i Udskiftningen, som fandt sted omkring år 1800.

Indtil da, havde hver enkelt gård i landsbyerne deres jord spredt ud over alle de marker, der hørte til landsbyen. Det betød, at man havde en masse små strimler jord rundt omkring, og at man var nødt til at enes om, hvornår der skulle pløjes, sås og høstes. Udskiftningen af jorden betød, at alle de gamle skel, som havde delt landsbyens marker op i små agre, blev slettet. Jorden blev fordelt på ny således, at hver gård fik sine marker placeret rundt om gården. For at dette kunne lade sig gøre, måtte nogle af gårdene flyttes ud på marken.

Ved hjælp af kort fra starten af 1800-tallet vil vi vise lidt om, hvordan gårde og huse blev flyttet ud i de sogne, som den gamle Fladså Kommune dækkede, dvs. Everdrup, Snesere, Hammer, Vester Egesborg, Mogenstrup og Næstelsø sogne. Eksemplerne fra lokalområdet vil blive suppleret med nogle generelle fakta om udskiftningen.

Der vil også være mulighed for at aflevere arkivalier og billeder, der kan have vore efterkommeres interesse. Hvis du er i tvivl, om det har interesse, er arkivets medarbejdere behjælpelige med sorteringen.

Der serveres kaffe og lagkage til de fremmødte

- og det er ganske gratis.

Korskildevej 2 A
Brøderup
4733 Tappernøje.
Tlf. 51 52 69 63
- besvares kun når vi er i arkivet.
Der modtages også sms.

E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Åbent: Torsdage 18-21.

Fra 1. januar 2016 åbner Fladså Arkiv 1 time tidligere, så vi holder åbent hver torsdag fra 18-21. Hvis vi skulle komme i den situation, at vi må holde lukket, fordi alle medarbejdere er forhindret i at komme en torsdag, vil det blive annonceret her på siden.

Vi har taget en ny mailadresse i brug, så når du fremover vil kontakte Fladså Arkiv, skal du bruge Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Samtidig nedlægges vores fastnettelefon, så vi fremover kun kan kontaktes på mobiltelefonen, når vi er i arkivet. det er 51 52 69 63. Vi modtager også sms-beskeder på dette nummer.

Har du brug for at komme i forbindelse med os på andre tidspunkter, kan du evt. kontakte en af medarbejderne på deres private telefonnummer (se Fladså Arkivs medarbejdere) eller du kan ringe til afdelingen i Næstved på 30 35 53 49 (NæstvedArkiverne).

Det seneste nummer af "Vildtbanen" - medlemsbladet fra Lokalhistorisk Forening i Fladså - er udsendt i september 2016. Bladet udkommer to gange om året.

Læs mere: Medlemsbladet

Her vil vi præsentere nogle links, som kan være nyttige for folk med interesse for lokalhistorie og slægtsforskning. Vi starter med nogle få links og tilføjer henvisninger løbende.

Læs mere: Links

NæstvedArkivernes nye Filmkanal

Filmstrimmel

Nu kan du se et udpluk af NæstvedArkivernes film her:

Næstvedfilm